Vår….liksom….

Nå er det vår!!! Liksom…Det snør vannrett, og verden er stengt gr. uvær. Likevel kvitres det i media om vårblomster, vårtegn og 20 grader meg både her og der.  Nestemann som skryter av sommertemperaturer og sommerdekk, får seg en over trynet med en frossen laks, før vedkommende blir slått med en spade, og gravd ned i nærmeste sneskavel.  Er drittlei vinter!  Og snø..

Våryr skal man visst også bli sånn ca på denne tida av året.  Personlig har jeg ikke klart å finne kroppen min engang under ti lag med stillongs og ullgenser, og er ikke sikker på om jeg HAR en kropp under alle tekstilene.  Om jeg har, så er den nok både bleik og dvask etter å ha vært innpakket, som en litt uønsket julegave, i åtte mnd.  Jeg har ihvertfall ikke kjent noe til denne våryrgreia som det hyles om, tenker det bare er løse rykter og antagelser, og sannsynligvis ikke noe å bry seg om.  Sikkert et sånt søringfenomen, som vi finnmarkinger ikke kjenner til.

Vårdepresjon derimot, DET kan vi!  Det inntreffer sånn ca samtidig med roping om vår sørfra, og uling om våryrhet og andre tulleting sånn som planting av blomster i april, og verandakasser.  ALLE med vett i hodet vet at man IKKE planter blomster ut før rund St. Hans, for det er garantert at nattefrosten tar dem før den tid.  Såframt man ike har en stor gang, sånn at man kan ta uteblomstrene inn, er det bortkastet tid og penger å plante før.  Vårdepresjon kjennetegnes med høylytte sinneutbrudd mot hersens søringer som har det varmt, hatske ytringer rettet mot alle som våger å nevne ordet vår, eller nevner noe om varme, biske blikk mot en snetung himmel, mumlende noe sånn som»jaja, vi vet hvor vi bor..» eller lignende selvtrøstende fjollerier.  Nordlig vårdepresjon er en diagnose på lik linje med PMS, og er like dødelig og uforutsigbart.

Vårtegn her i nord er: slutt på skutersesongen, gjøk og sisik, trost å stær sender kort fra Afrika og varsler at de er forsinket pga. værforhold, postkassa tiner fram, postkassa sner ned igjen, postkassa tiner fram, slutt på isfisket, da alle har fått så mye is på bitteliten stang at fryser´n er full.  Vi ser asfalt. Brøytebilene kjører med plogen oppe av asfalten.

Vi har forøvrig et fiffig fenomen her nordpå som heter «tinesne». Dette er sne som rent optimistisk sett skal smelte den sneen som allerede ligger.  Det kan komme opptil to meter tinesne før noen reagerer,  og deretter fastslår at våren lar vente på seg.  Det kommer som regel en ti-femten cm tinesne i slengen, og da skal det bli mindre sne.  Tinesne er et veldig mystisk, meterologisk fenomen, og det inntreffer kun etter at sør har begynt å hvine fornøyd om sommervær.

Så nå venter jeg utålmodig på våren.  Den kommer sånn omtrent 17 mai, noen ganger etter.  Sjelden før.  Til da skal jeg hive tunge ting etter alle som bæljer om vår og sommervarme.  Og jeg skal true med juling og det som verre er, og jeg skal knurre: «Jaja, vet jo hvor vi bor»   To those about to rock….. F$%»$ you!   Jeg fryser, og har vårdepresjon!

En kommentar om “Vår….liksom….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s